Global Foundation of People and Education

Global Foundation of People and Education

Papírtörlő

2018. január 21. - gfp

 Tegnap egy baráti társaságban valaki lelkesen mesélte, hogy hallott egy TED előadást, ahol valaki arról beszélt, hogy amikor a mosdóban megtöröljük a kezünket, akkor csak egy papírtörlőt használjunk. Mindenkinek nagyon tetszett az ötlet és nagyon elismerően beszéltek az előadóról, hogy milyen szép és nemes cselekedet, hogy időt és energiát nem kímélve próbálja erre rávenni az embereket. Aztán elindultam haza és az úton elkezdtem gondolkodni. A papírtörlő valószínűleg újrafelhasznált (recycled) papírból készül és mivel a kukába csak papírtörlőt dobunk, vissza is kerül a papírgyárba, ahol megint papírtörlő lesz belőle.

Ugyanakkor az emberek járnak vásárolni. Van aki minden nap, van aki minden héten. Veszünk kenyeret, sajtot, felvágottat, gyümölcsöt. Mindent külön-külön kis zacskóba teszünk, majd a pénztárnál veszünk egy egyszer használatos szatyrot is amiben mindezt kivisszük a kocsihoz. Otthon aztán ez a rengeteg csomagoló anyag mind megy a kukába, sokszor nem is a szelektív gyűjtőbe, hanem a sima szemétbe. Mindközül talán az előre csomagolt védőgázas sajtok és felvágottak a legrosszabbak.

Ugyanakkor minden háztartásban tele van a szekrény jobbnál jobb légmentesen záródó műanyagdobozzal. Amikor hazaérünk a vásárlásból rendszerint át is pakoljuk a szerzeményeket ezekbe a dobozokba. De akkor miért nem visszük magunkkal a dobozt a boltba, és kérjük meg az eladót, hogy abba tegye a felvágottat, sajtot, vagy a gyümölcsöt? Ezzel tényleg megspórolhatnánk egy csomó műanyag szemetet a legrosszabb fajtából. Sőt, szerintem a dobozt a boltban fel is tölthetnék védőgázzal. Nem hiszem, hogy megoldhatatlan probléma lenne ehhez egy szelepet tenni a dobozra, és egy gázpalackot tartani a pult alatt.

De nézzünk kicsit körül a bevásárló szatyorban. Ott vannak a finom édességek: csoki, bonbon, müzliszelet. Mindegyik egyenként be van csomagolva és egy dobozban van 10-20 darab egy kis műanyag tálcában, nehogy összekeveredjenek. Már ez is elég sok szemét, de biztos látták már az árufeltöltőket, akik egy raklapon hatalmas papírdobozokból kisebb dobozokat vesznek elő, amiben aztán az a doboz van, amit végül a polcra tesznek. Ehhez képest a matrjoska babák sehol sincsenek. Érdemes lenne kiszámolni, hogy egy darab bonbonhoz vagy konyakos meggyhez mennyi csomagolóanyagot használunk el. Szerintem sokkal több szemetet gyártunk így mint a kéztörlővel a mosdóban.

A legtöbb ember azt gondolja, hogy ez van. Erről aztán végképp nem mi tehetünk, igaz? Szerintem viszont nagyon is. Egyrészt közülünk kerülnek ki azok az emberek is, akik a csomagoló eszközöket tervezik. Ők nagyon sokat tudnának ezen változtatni újrafelhasználható dobozokkal, és lehetőleg műanyag mentes csomagolással. De mi, vásárlók is választhatjuk azt a terméket, ami kevesebb, környezetbarátabb csomagolóanyagot tartalmaz, és vihetjük magunkkal a dobozokat és szatyrokat a boltba, amikor vásárolni indulunk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gfpe.blog.hu/api/trackback/id/tr3713593351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása