Global Foundation of People and Education

Global Foundation of People and Education

Paks 2

2018. január 17. - gfp

Az atomerőmű hívei minden bizonnyal meg tudják indokolni miért is van szükségünk Paks 2-re. Bevallom nekem nem sikerült. Bárhogy próbálkozom, nekem mindig az ellenkezője jön ki.

Azt már sokan leírták, hogy olcsó vagy gazdaságos biztosan nem lesz. A legfontosabb érv az atomerőmű mellett, hogy csak így tudjuk saját forrásból biztosítani az ország energiaellátását. Igaz, az áram már hazai lesz, csak a fűtőelemeket kell importálni és kiégett fűtőelemeket is vissza kell szállítani Oroszországba. Azaz az ország energiaellátása (tekintettel arra, hogy a gáz és az olaj is Oroszországból jön) továbbra is döntő többségben az oroszok kezében marad. Én ezt nem nevezném független, saját forrásnak.

A másik nagy előnye az atomerőműnek, hogy folyamatosan üzemel. Akár kell akár nem, lesz áram. Ezzel szemben az teljesen kiszámíthatatlan, hogy mikor fog sütni a nap. Akárhogy is nézem az energia termelés és felhasználás nincs szinkronban. Valahogy mindenképpen meg kell oldani a termelés és a fogyasztás összehangolását. A probléma többé kevésbé ugyanaz az atomerőművek és napelemek esetén.

Stratégiai szempontból sem tűnik jó ötletnek egy erősen központi energiaellátó rendszer. Elég elvágni a drótot az erőmű mellett és a fél országban megáll az élet. Ráadásul gyakorlatilag egy atombombát telepítünk az ország közepére, és Putyin elvtárs kezébe adjuk a detonátor gombját.

De legalább egy megbízható, robusztus, jól bevált erőművet veszünk. Egy hasonlót talán már építettek valahol. Egyébként is az orosz ipar a legtöbb területen kiemelkedő minőségű termékekkel árasztja el a világot. Gondoljunk csak a Lada Niva kiváló terepjáró képességeire, vagy a ..., hmm, más nem jut az eszembe. Nekem egyébként volt Nivám egy pár évig, de eladtam, mert az országúton használhatatlan, terepen meg jobb a traktor. A kormány viszont előszeretettel vásárol orosz autókat. Szép nagy fekete volgák, kékre festett 1200 Ladák a rendőrségnél. Ja az már régen volt ...

Viszont az atomerőmű legalább biztonságos. A csernobili baleset, vagy ami Japánban történt ritkaságnak számít. Nálunk ilyesmi elő se fordulhat. Bezzeg a napelemek bármikor a fejünkre eshetnek. De most komolyan. Belegondolt valaki, hogy Paks az ország közepe? Egy csernobili balesethez hasonló az egész országot lakhatatlanná teszi!

De ha valaki még mindig úgy gondolja, hogy a Paks2 beruházásra tényleg szükség van, akkor van még egy kérdés, amiről még sehol sem olvastam. Miért hitelből? Ott van Paks1, ami már évtizedek óta működik és az ország villamosenergia ellátásának több mint 50%-át adja. Gyakorlatilag ingyen, hiszen az atomerőmű legnagyobb költsége az építése, és azt már rég kifizettük. Ha egy kicsit is megéri atomerőművet építeni, akkor miért nem Paks1 nyereségéből építjük? Mi köze mindehhez a államnak és nekünk? Ez egy vállalkozás, úgy hívják MVM Zrt., Paks2 az ő dolguk, építsék meg ők Paks1 árbevételéből.

De a legjobb az lenne, ha ezt az egészet inkább újragondolnánk ...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gfpe.blog.hu/api/trackback/id/tr4613575507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása