Global Foundation of People and Education

Global Foundation of People and Education

Mi az a "Global Foundation of People and Education"?

2018. január 26. - gfp

Az emberiség az őskor óta mindenhol hierarchikus rendszereket használ. A politikában, a vállalat irányításban, az egyházakban. Ugyanakkor ennek a hierarchiának egyszerre több, sokszor egymásnak ellentmondó, célja és feladata van: a döntéshozatal, a beosztottak irányítása, a munka és a feladatok szétosztása, az emberek jutalmazása és motiválása (karrier), és a vezetők kiválasztása. Ez túl sok. Az érvényesülés egyetlen útja, ha a hierarchiában minél feljebb jutunk és minél nagyobb hatalomra próbálunk szert tenni. Sajnálatos módon ahhoz, hogy feljebb jussunk nem azokra a képességekre van szükség, ami a döntéshozatalhoz vagy az emberek vezetéséhez szükséges.

Ez a hierarchikus modell teljesen beleégett az emberek és a társadalom tudatába. Még a legdemokratikusabb országokban is vezetőket választunk, és hatalmat adunk a kezükbe. Ahhoz, hogy ezt megváltoztassuk nem csupán egy új vezetési modellre van szükség, de meg kell változtatnunk az embereket és a társadalmat is.

Van azonban más vállalatirányítási modell is, a Team Management, amit már évek óta sikereresen használnak nagyvállalatoknál, talán nem tudatosan, de én azt gondolom, hogy ez a nagyvállalatok sikerének a kulcsa. A probléma az, hogy egy ember, a szervezet vezetője, nem tud minden területen tájékozott lenni, nem tud mindent egyedül átlátni, ezért nem is tud mindig jó döntéseket hozni. Ezért a vezetési feladatokat szét kell osztani, és minden ilyen feladatot olyan teamekre kell bízni, akik annak a területnek a szakértői, és a leginkább alkalmasak arra, hogy megtalálják a legjobb megoldást. Ez a vezetési modell nem csak a nagyvállalatok számára hasznos, de átalakíthatná az államigazgatási és a politikai rendszert is.

A Team Management lényege, hogy nincs hierarchia. A vezetési és a döntési feladatokat szét kell osztani, és teameket kell létrehozni ezeknek a feladatoknak az ellátására. Vezetőnek lenni egy feladat, ami nem tart örökké, és nem jelent hatalmat a többiek fölött. Mivel nincs hierarchia nem lehet az embereket előléptetéssel jutalmazni. Ezért egy teljesen új rendszerre van szükség amivel az embereket jutalmazni, motiválni, és értékelni lehet.

A managment teamek vagy a kormány tagjainak kiválasztása a demokrácia és egy jól működő rendszer kulcsa. Nagy tapasztalatra, gyakorlatra és hozzáértésre van szükség ahhoz, hogy minden pozícióba hozzáértő, rátermett szakembereket tudjunk keresni. A demokratikus országokban a vezetőket választjuk, de a választók nem rendelkeznek ezzel a tudással, ezért ez a módszer teljesen alkalmatlan arra, hogy megtaláljuk a megfelelő embereket. A nagyvállalatoknál alkalmazott módszerek sokkal jobbak. A kormány tagjait és egy ország vezetőit is modern HR módszerekkel kellene felkutatni. Lehet ezt valamilyen formában választásokkal ötvözni, ahol az emberek ajánlhatnak valakit vagy felülbírálhatják a HR team döntését, de ettől függetlenül minden jelöltnek át kell esnie a felvételi vizsgákon és teszteken, és csak akkor kerülhet be valaki a kormányba, ha megfelelt. A cél, hogy minden pozícióba hozzáértő és rátermett embereket találjunk, akiknek megvan a szükséges tudása és gyakorlata, és az adott feladat megfelel a céljaiknak és képességeiknek is.

Ahhoz, hogy a Team Management működhessen és leválthassa a jelenlegi politikai rendszert az embereknek is változniuk, fejlődniük kell. Ennek az új rendszernek a megvalósításához egy új szervezetre van szükség, amely egyrészt kifejleszti és alkalmazza a Team Managment módszert, másrészt tanítja és neveli az embereket a világon mindenhol. A a törvényeket és a meglévő politikai rendszert csak lassan és kompromisszumok árán lehet megváltoztatni. A nagy nemzetközi szervezetek melyeket az országok vezetői hoztak létre nem bizonyultak hatékony eszköznek a béke és a demokrácia védelmében. Ami mind a mai napig hiányzik az egy olyan nagy nemzetközi szervezet, amelynek az emberek a tagjai, azok akik egy jobb világban szeretnének élni.

Létre kell hoznunk egy szervezetet vagy alapítványt, amely független a politikai rendszertől, kormányoktól, és egyházaktól, aminek bárki a tagja lehet, aki elfogadja a szervezet értékrendjét és szabályait, és ezeknek megfelelően éli az életét. Ennek a szervezetnek az első és legfontosabb feladata a tudomány népszerűsítése és az emberek tanítása, nevelése. Össze kell gyűjteni a világ vezető tudósait, mérnökeit és tanárait, ki kell dolgozni egy forradalmian új oktatási rendszert, megtanítani a tanárokat, hogy hogyan tudják ezt alkalmazni, iskolákat kell építeni gyerekek és felnőttek számára egyaránt. Az emberek akkor lesznek egyenlőek, ha mindenkinek egyformán lesz esélye, hogy tanuljon és a képességeinek leginkább megfelelő oktatásban részesüljön. Úgy is mondhatnám, hogy tudományt kell a XXI. század vezető vallásává tennünk.

Ez a blog azért született, hogy a Team Managmenttel, az oktatással, és ezzel szervezettel (Global Foundation for People and Education, GFPE) kapcsolatos gondolatokat megosszam az olvasókkal. Ez az az út, amit követnünk kell, ha meg akarjuk érni a XXII századot is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gfpe.blog.hu/api/trackback/id/tr1213604637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása